Kerst & Nieuwjaar…

Voor vele mensen is dit de periode van geluk, liefde, gezelligheid, pakjes, geschenkjes, het gezin. Maar deze periode heeft ook een donkere zijde. Het is de kant van kerst en nieuwjaar die je liever niet zou meemaken. Ik noem ze sinds een aantal jaren ‘rogeeekens-tijd’.

Waarom? Wel Roger was een buurman, werd een goede vriend en nu is hij er niet meer… Roger besloot zijn gezin achter te laten en overleefde de kerst niet… Misschien was Roger wel te veeleisend van zichzelf, van het leven. Misschien was hij ontgoocheld in het leven, in de mensen rondom zich, in zijn eigen leven. In ieder geval denk ik jaarlijks aan hem terug, toen hij enkele dagen of zelfs uren voor zijn dood, plots, aan mijn deur stond, hoewel ik hem jaren daarvoor wat uit het oog verloren was.

Mensen zien mij vaak als een ‘loco’ of zelfs loco-loco en niet alleen hier in Spanje en weet je … ze hebben nog gelijk ook. Aan mij is er ongetwijfeld een hoek af… Die hoek is er af door het leven, de voorbije periode en ik zeg duidelijk voorbije … Sinds ik leren genieten heb, door naar mijn kat te kijken voornamelijk, door van hem te leren, want hij is mijn grootste mentor, heb ik ook negen levens gekregen, net zoals katten. Let wel: ik kan morgen plots sterven maar, sindsdien geniet ik 9x meer… 9x meer dan die donkere tijden waar ik ooit zelf in zat, die tijden, die ik uit mijn “korte geheugen” heb gewist, die zaken die mensen triestig maken… Ook ik lag ooit 36 uur in coma omdat ik ‘het niet meer zag zitten’. Ook mijn leven werd met kanker bedreigd, ook mijn omgeving werd een vijandige omgeving waar ik mij niet meer thuis voelde… Het zijn allemaal zaken die ik achter mij laat nu en in de toekomst, geen berg, geen probleem is groot genoeg om niet door een kat te kunnen worden aangepakt.

Een mens heeft veel beproevingen in zijn leven, oneindig veel en hoe meer hij of zij er gehad heeft hoe mooier het leven kan worden. Bedenk in donkere tijden, voor velen in deze kerstperiode, dat het altijd veel erger kan zijn, dat jouw problemen enkel beproevingen kunnen zijn opdat je moet leren… Leren van het leven genieten en relativeren. En er mag gerust een “hoek van jou zijn”, je mag jouw ’tijdelijke” onzekerheid altijd verbergen achter een clowns-masker,  achter humor. Je hoeft niet met je innerlijke verdriet naar buiten te komen, je moet niet perfect zijn, want weet dat diegene die zich om je heen bevinden ook niet perfect zijn, niemand is perfect…img_6776

Behalve katten dan voor mij, alleen zij zijn perfect en ik geniet van hun verschijning, van de manier waarop ze zich door niemand in de luren laten leggen, dat ze zich door niemand laten commanderen, dat ze innerlijke vrijheid kennen en ook uitstralen. Dit zijn echt super wezens en hebben mij alvast door alle ellende heen, het leven in al zijn eenvoud leren kennen. We hoeven echt niet allemaal de mooiste, de beste, de liefste, de perfecte te zijn. Laat ons genieten met de beperkingen, de gebreken die we hebben, leer leven met de kritiek van anderen, zij die menen dat perfectie nodig is om te overleven, zij die menen dat ze moeten beter zijn, moeten presteren, geloof hen niet want ook zijn “hebben een hoek af hoor”… Ze kunnen het misschien tijdelijk beter maskeren maar ooit valt ook hun masker af. Geniet van de kleine dingen, wandel, dat kost geen cent en je ziet zo veel om je heen. Lach met jezelf maar nooit met anderen, want elke lach met een ander komt als een spiegel , terug, terug in je eigen gezicht. Laat de mensen denken dat je gek bent, meestal zijn ze dan tevreden over zichzelf en geloven ze dat zij beter zijn, dan ben jij geen bedreiging voor hen.

Leef geniet en maak het beste van jouw levens,
soms verlies je er ééntje maar kijk om je heen en er liggen ook voor jou, ongetwijfeld, NEGEN LEVENS BINNEN JE BEREIK!
Mag ik (als katman), jou en jouw dierbaren een fijne kerst en nieuwjaar toewensen.

Deel dit hier:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: