Over reizen…

Turkije …

We gaan met z’n allen veel op reis, de meesten kiezen voor een hotel. Het is gemakkelijk, je kan er uitrusten, de batterijen opladen en het eten is, voor zover je niet te lang blijft, gevarieerd en goed gecontroleerd, maw de kans op ziektes zijn beperkt.

Turks-restaurant-amsterdam

Maar er zijn ook mensen, zoals ik, die houden van ontdekkingen, onze zienswijze uitbreiden op andere volkeren en andere gewoontes leren appreciëren. Niet dat ik onmiddellijk krekels of andere soorten voedsel zal innemen maar toch… Wanneer ik in Turkije een plaatselijke eetbar zie, waar de gemeentewerkers en lokale bevolking gaat eten, ben ik vaak verkocht. Een paar woordjes Turks en je leert helemaal andere mensen kennen, een verrijking voor het leven meen ik althans…

 

Toch zijn er tal van gevaren en ga je best even geschiedenis leren over het land en regio waar je wilt vertoeven, lees gaan eten. Zo is het belangrijk te weten hoe volkeren tot hun voedingspatronen gekomen zijn. Neem nu bijvoorbeeld Turkije, ooit een volk van nomaden. Mensen die maandenlang op stap gaan door onherbergzaam gebied gaan zelden een verse malse steak eten. Hun vlees is vaak taai en uitgedroogd en stoofpotjes meestal de optie. De “Ottomaanse stoofpotjes” zijn dan ook een delicatesse en een aanrader in Turkije. Vraag dus geen Europese gerechten maar zorg dat je op voorhand de specialiteiten kent maar… Hou dan ook rekening met uw maag!

 

Onze voedingspatronen zijn niet aangepast aan de voeding van hen, weet u dat het drinken van liters melk absoluut ondenkbaar is buiten Europa. Melk zoals wij ze kennen kan dan lekker zijn maar is veel te zwaar in warme regio’s. In Turkije is de nationale drank niet thee, ook niet raki maar wel AYRAN… Ayran is de drank bij uitstek van de Turken, echter testen we dit uit bij 10 Vlamingen zal men al gauw merken dat geen enkele Vlaming het drankje lust.design

 

Wat is ayran? Wel men neemt een liter yoghurt en 200 ml water, daar een theelepel zout bij en soms wat munt en in de blender maar…

Wij vinden het steevast een zure boel maar ik kan u verzekeren wanneer u begint met plaatselijke voeding te ontdekken in Turkije > DRINK AYRAN bij uw eten.

De drank zal ervoor zorgen dat de maag in prima conditie blijft.

 

Dit heb ik proefondervindelijk ervaren na vele jaren Turkije, nu pas geleerd, dus deel ik het graag met u…

Deel dit hier:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: